Wat is een Tafelronde?

Een vereniging die onderlinge vriendschap bevordert, die tegelijkertijd stimuleert dat kennis, ervaringen en meningen veelvuldig worden uitgewisseld en die zo bijdraagt aan de ontwikkeling en ontplooiing van al haar leden. Een club voor mannen tussen de ca. 25 en maximaal 40 jaar. Een club die aan service doet, dat zeker. Want naast (internationale) vriendschap en persoonlijke ontplooiing is het leveren van een gezamenlijke bijdrage aan de gemeenschap minstens zo belangrijk.

Een actieve Tafelaar kan veel aan zijn lidmaatschap hebben. Tafelavonden, die tweemaal per maand worden gehouden, zijn veelal het platform van boeiende discussies, vaak naar aanleiding van een presentatie van één van de leden of een gastspreker. De kennis, maar ook de typische problemen van iemand met een ander beroep, andere inzichten, persoonlijke ervaringen en meningen, iedere Tafelaar biedt wel iets unieks.


Geschiedenis Tafelronde

Op 14 maart 1927 werd in Norwich, Engeland de eerste Round Table opgericht. Deze Round Table was een vereniging van jonge mannen afkomstig uit alle beroepen. De leeftijdsgrens werd vastgesteld op 40 jaar, opdat steeds weer nieuwe leden aan de Round Table deel zouden kunnen nemen. Het beeldmerk is afgeleid van het embleem van de Ridders van de Ronde Tafel van Koning Arthur, met in het midden de Tudor Roos. 

Het motto van de Round Table “adopt-adapt-improve” is ontleend aan de rede, waarmee de toenmalige Prins van Wales in 1927 de Britse industrie tentoonstelling opende: “The young business and professional men of this country must get together round the table, adopt methods that have proved so sound in the past, adapt them to the changing needs of the time and whenever possible improve them”.

Tegenwoordig zijn er over de hele wereld ‘Tafelrondes’. Lidmaatschap is exclusief op uitnodiging. Het doel van een tafelronde is dat jonge mensen met verschillende beroepen, uit verschillende branches, hun kennis en netwerk kunnen vergroten. Daarnaast staan vriendschap en het leveren van een bijdrage aan de gemeenschap centraal.